הדברת טרמיטים

טרמיטים הינם חרקים חברתיים, אשר חיים בצורה מאורגנת במושבה משותפת כמשפחה אחת גדולה.
בעולם ידוע על מעל 2,700 מיני טרמיטים.
במדינת ישראל ידוע על 12 מיני טרמיטים,אשר עשר מהם בונים את הקן בתוך הקרקע ושניים מהם בונים את הקן בתוך העץ.
בארץ קיימים 4 סוגי טרמיטים: הטרמיטים בישראל נחלקים ל4 משפחות :
משפחת טרמיטי העץ
משפחת טרמיטי הקציר
משפחת טרמיטי הקרקע
משפחת הטרמיטים.
תפקידם של הטרמיטים בטבע הוא למחזר עץ וחומר צמחי , לשם כך יש לטרמיטים באמצעות מיקרו אורגניזמים אשר נמצאים במערכת העיכול שלהם, את היכולת לפרק את החומר הצמחי ולעכל את הצלולוז אשר נמצא בו, ולכן טרמיטים ניזונים מעץ יבש, וכל המוצרים המיוצרים מעץ כגון ריהוט, משקופי דלתות, נייר, ספרים וכו'.
טרמיטים ניזונים מעץ ומוצריו 24 שעות ביממה, כך שהנזק הוא קבוע ומתמשך, ובשילוב העובדה שקן טרמיטים יכול להכיל מאות אלפי פרטים,ניתן לשער את גודל הנזק האפשרי .
כמובן שכאשר טרמיטים מגיעים אל תוך הבית הם הופכים למזיקי רכוש שפוגעים במוצרי העץ שנמצאים אצלנו בבית, ולכן הדבר כמובן מצריך טיפול.
למזלנו כאן בישראל הבתים ברובם בנויים מאבן ולא מעץ לא כמו בארצות הברית שבה חלק גדול מהבתים בנוי מעץ, ובה נפגעים מידי שנה 600,000 בתים מטרמיטים, עם נזק שמוערך בסביבות 5 מיליארדי דולר בשנה.
ומכיוון שהטרמיטים אוכלים את שלד העץ של המבנה , חברות הביטוח דורשות אישור על טיפול תקופתי כנגד נזקי טרמיטים, בית נגוע בטרמיטים שלא יטופל לא יוכל לחדש את פוליסת הביטוח שלו וכמובן שבית נגוע בטרמיטים שלא יטופל לא ישרוד הרבה שנים.
כמו כן, בית נגוע בטרמיטים יאבד הרבה מערכו הנדל"ני בשוק .
כך למרות שנזקי הטרמיטים פחותים בהרבה באופן יחסי מאשר בארצות הברית , עדיין גם כאן בישראל בית נגוע בטרמיטים משמעותו הוא נזקים חמורים למשקופי הדלתות, ארונות, רהיטים, ארונות מטבח , ספרים, וכל מוצר עשוי מעץ או מוצריו, וכן הפסד כספי ניכר בירידת ערך הנכס.

בגלל המראה של הטרמיטים, בעולם יש המכנים אותם white ant כלומר נמלים לבנות, אבל האמת היא שלמרות הדמיון שלהם לנמלים בעיקר בגלל המבנה החברתי המאורגן, טרמיטים הם סידרה נפרדת של חרקים וצורת ההתפתחות של הטרמיטים היא שונה לגמרי מצורת ההתפתחות של הנמלים, נמלים בוקעות מביצה הופכות לזחל ואז לגולם ומשם מגיחה נמלה בוגרת, וטרמיטים מתפתחים בגלגול למחצה כלומר הדרגה הצעירה (הלרווה) שבוקעת מהביצה לא הופכת לגולם , אלא בוקעת מהביצה , כשהיא דומה לטרמיט הבוגר.

ישנם גם סימנים פיזיים ברורים שמבדילים בין טרמיטים ובין נמלים.
התבגרות של טרמיטים אורכת 2-3 שנים, ועד סוף ההתבגרות הטרמיט יעבור 7-10 מחזורי נשלים.
מבנה גוף הטרמיטים- הייתי שמה את זה למעלה יותר
כל אוכלוסיית קן הטרמיטים ( למעט המתרבים) היא בעלת מעטה גוף עדין והיא רגישה לאור ולאיבוד נוזלים, ולכן הקן נבנה באזורים מוגנים מאור כגון מתחת לאדמה וכו'
כאשר אין גישה מספיקה לחומר מאכל כגון עץ ומוצריו מתחת לאדמה, הטרמיטים יוצאים אל מחוץ לקן כדי לחפש מזון.
מכיוון שגופם רגיש לאור, הם בונים תעלות בוץ שבתוכם הם נעים כשהם מוגנים מהאור ומהחום.
פרט זה הוא חשוב במיוחד מכיוון שזהו זיהוי וודאי להימצאותם של טרמיטים באזור.

מבנה הקן
קן טרמיטים בנוי מ: מלכה, זכר להזדווגות, פועלות ,לוחמים, מתרבים.
תפקידה העיקרי של המלכה הוא להטיל ביצים, גוף המלכה יכול להגיע עד ל12 ס"מ והיא גדולה באופן משמעותי מכל שאר הטרמיטים, המלכה מסוגלת להטיל 10,000-30,000 ביצים ליום , בהתאם למין הטרמיט.

תפקידו של הזכר הוא הפריה של המלכה בלבד, הזכר חי בצמוד למלכה והוא מפרה אותה מידי כמה ימים.
הלוחמים – 3% מהפרטים שחיים בקן, הם לוחמים שלהם יש ראש גדול ולסתות אימתניות, הלוחמים מגנים על הקן מפני הנמלים שהם האויבים הטבעיים של הטרמיטים , וכן ממיני טרמיטים אחרים אשר תוקפים את הקן.
הלוחמים אינם עובדים וכל תפקידם הוא להגן על הקן, ללוחמים יש גפי פה \ לסתות גדולות מאוד שאיתם הם תוקפים את האויב, בחלק ממיני הטרמיטים לסתות אלה כל כך גדולות עד שהלוחם אינו יכול לאכול לבד, ותפקיד הפועלות הוא להאכיל את הלוחמים.
הפועלות – הפועלות הם הרוב באוכלוסיית קן הטרמיטים, תפקידם של הפועלות הוא קריטי להצלחתו של הקן ושגשוגו, הפועלות אחראיות על בניית הקן, תיקון נזקים שנגרמים לקן , טיפול בביצים ובדרגות המוקדמות של הטרמיטים החדשים, איסוף מזון מחוץ לקן והבאתו אל תוך הקן, האכלה של המלכה, הזכר, החיילים, והדרגות הצעירות.
מתרבים – בניגוד לכל שאר חברי הקן ( חוץ מהמלכה והזכר כמובן) רק המתרבים מפותחים מבחינה מינית ויכולים להזדווג ולבנות קן חדש.
למתרבים יש כנפיים שבעזרתם הם מבצעים את "מעוף הכלולות"
"מעוף הכלולות" – פעם בשנה בסתיו לקראת הגשמים הראשונים, מתרחש " מעוף כלולות" שבו מאות ואלפי טרמיטים יוצאים בתעופה מהקינים ומחפשים בן\בת זוג שאיתם ייבנו את הקן החדש הבא."מעוף הכלולות" הוא הסיבה לתפוצה הנרחבת של הטרמיטים בכל מקום שבו הם נמצאים, מכיוון שבכל מעוף כזה נוצרים מספר גדול של זוגות אשר בונים קיני טרמיטים חדשים.
והם בתורם מייצרים שוב מתרבים אשר בונים קינים נוספים וחוזר חלילה.
צבעם של המתרבים הוא חום והם בעלי שני זוגות כנפיים שוות באורכם, ומכאן מגיע שם הסדרה isopteran כלומר שווי כנף.
לאחר שמצאו את בן זוגם המתרבים משילים את כנפיהם , מוצאים להם מקום מתאים עבור בניית הקן, ומזדווגים, בהתחלה ההורים עסוקים בבניה הפיזית של הקן ובטיפול בוולדות הצעירות, כאשר הוולדות מתבגרות ויכולות לטפל בקן בעצמם, המלכה והזכר מתפנים רק לדבר אחד והוא ההתרבות.
מכיוון שהמלכה מגיעה למימדים עצומים של כ12 סמ ואין ביכולתה לזוז , אחז מתפקידי הפועלות הוא להזין את המלכה.
צורת החיים של הטרמיטים
תפקוד הקן נשלט לחלוטין על ידי המלכה על ידי הפרשת פרומונים שבעזרתם היא מעבירה "הנחיות" לקן.
לדוגמא – כאשר ישנה התקפה על הקן ונהרגה כמות של חיילים, המלכה יכולה לשדר פרומונים שיגרמו לטרמיטים שבביצים לבקוע כחיילים ולא כפועלות, כדי להשלים את החוסר שנוצר בחיילים, כלומר על ידי הפרשת הפרומון, המלכה קובעת את ההתמיינות העתידית של הקן.
דוגמא נוספת- המלכה משדרת פרומון אשר מונע משאר הפועלות להתפתח מבחינה מינית לפועלת פורייה , וכך יש רק מלכה אחת לקן הטרמיטים.

אזורי תפוצה של טרמיטים בישראל

בישראל הטרמיטים נפוצים בכל הארץ חוץ מאשר באזורים סלעיים.
מקומות עם תפוצה נרחבת של טרמיטים הם אזורים לאורך מישור החוף כגון ראשון לציון, בת ים, הרצליה, תל אביב.
וכן באזורים החמים יותר כגון באר שבע, אופקים ועוד.
זיהוי נגיעות טרמיטים-
צורת חייהם של הטרמיטים והימנעותם מחשיפה לאור, יוצרת בעיה בזיהוי נגיעות של טרמיטים, בהרבה מקרים נזהה נגיעות של טרמיטים בבית, רק אחרי שהנזק כבר נגרם.
1) בחלק גדול מהמקרים הפגיעה הראשונית תתרחש במשקופי הדלתות , מכיוון שהם מוצבים ישירות על החול אשר מתחת לריצוף.
בהרבה מקרים הטרמיטים נמצאים בחול אשר מתחת לריצוף, ומשם הדרך קלה עבורם להגיע אל המזון שלהם , שבמקרה הזה הוא משקוף הדלת שיושב ממש בתוך החול.
כאשר הטרמיטים הגיעו אל העץ והבינו שכאן יש מאגר מזון טוב עבורם, הם מתחילים לאכול את העץ , ןמכיוון שגופם רגיש לאור, הם מקפידים שלא לצאת מהעץ של המשקוף אל האוויר החשוף, וכך ישנם מצבים שהמשקוף אכול כולו מבפנים, אבל כלפי חוץ הוא נראה שלם לגמרי, אבל בעצם כל מה שאנחנו רואים היא שכבת הצבע החיצונית, שנראית שלמה לחלוטין אבל העץ של המשקוף כמעט וכלל לא קיים.
הדבר יוצר בעיה בזיהוי הימצאותם של הטרמיטים, וברוב המקרים הטרמיטים מתגלים באקראי כאשר המשקוף קיבל מכה ואז פתאום רואים שהוא אכול מבפנים ,ו\או נחשפו הטרמיטים שבתוכו והנזק שהם כבר הספיקו לגרום.
בדיקה של האזור התחתון של המשקוף שמחובר אל הרצפה , תוכל לעזור לנו במידה וישנו חשד להמצאות טרמיטים, על ידי החדרה של מברג אל החלק התחתון של המשקוף נוכל לדעת אם המשקוף אכול על ידי טרמיטים, במקרה שכזה המברג יחדור בקלות את המשקוף, מה שיעיד כמעט בוודאות על המצאותם של טרמיטים במשקוף.
במידה והמשקוף נרקב רק בגלל מגע מתמשך במים, המברג לא יכנס בצורה חלקה אל המשקוף, וייעצר לאחר סנטימטר או שניים.
2) דרך נוספת נוספת לזיהוי טרמיטים היא מציאת תעלות הבוץ שהטרמיטים בנו, תעלת בוץ שבדרך כלל פונה לעבר מוצר עץ כלשהו כגון, רהיט עץ, תמונה, ספרים, ארונות, וכו' תעיד בוודאות על בית נגוע בטרמיטים.
3) בחלק מהמקרים ניתן לשמוע את קולות הכרסום שבאים מתוך העץ, דבר שיתן לנו רמז וכך לזהות זיהוי מוקדם שאכן מדובר בטרמיטים.
4) בעונה שבה מתרחש "מעוף הכלולות" נוכל לראות נחילים של טרמיטים מכונפים שנראים כמו נמלים שחורות עם כנפיים, מדובר כמובן בזכרים ומלכות עתידיות שמזדווגים ועומדים להקים קן טרמיטים חדש, נחיל כזה יצביע על המצאותו של קן טרמיטים פעיל בסביבה.
5) סימן נוסף שבו ניתן להיעזר הוא כמויות של כנפיים שאותם השילו כל משתתפי "מעוף הכלולות" במידה וראינו ריכוז של כמויות כנפיים , אנחנו יכולים להבין מתוך זה שבסביבה מתחיל להבנות ולהתפתח קן טרמיטים חדש.
6) דרך נוספת לקבלת רמז על הימצאותם של טרמיטים ,היא במידה ומצאנו טרמיטים מתים שיכולים כמובן להפנות את תשומת ליבנו לכך שבסביבה מתחיל להתפתח קן טרמיטים במידה ומדובר ב"טרמיטים מתרבים" בצבע שחור, או במידה וראינו טרמיטים פועלות ( לבנות) ואז הרמז עבורנו הוא שבמקום נמצא כבר קן טרמיטים פעיל.

פעולות למניעת טרמיטים

ההימשכות של הטרמיטים למקומות לחים, דורשת מאיתנו לדאוג ל"סביבה יבשה" ולהתייחס ברצינות לכל נזילה, טפטוף או מזגן שמייצר רטיבות סמוך לבניין.
יש לפקח על קבלני הבניה שלא יקברו את עודפי פסולת העץ בחצר.
לטרמיטים יש דחיה מאבני חצץ, לכן כפעולת מניעה חופרים תעלה בעומק של 20 סמ וברוחב של 30 סמ סביב כל הבית, וממלאים אותה בחצץ.
בעת חפירת היסודות , ולפני יציקת הבטון יש צורך בריסוס מקצועי שיכסה את כל השטח, ויהווה חגורת בטחון עתידית.הקבלן צריך להקפיד שלא להשאיר חתיכות של עץ בנין אשר באות במגע עם הקרקע.
אזור מישור החוף ידוע כמוכה טרמיטים, חלק מקבלני הבניין מביאים חול כשהוא נגוע בטרמיטים בעצם מפיצים את בעיית הטרמיטים לשכונות שבתוך העיר, וממש אל תוך הבתים מכיוןו שהטרמיטים מפתחים מושבות בחול שנמצא מתחת לריצוף בבית.
ולכן יש צורך לרסס את החול שנכנס אל הבית כדי למנוע התפתחות עתידית של מושבת טרמיטים.
חשוב מאוד לדאוג שיסודות הבניין לא חשופים לרטיבות.
יש לדאוג לאוורור של תעלות או סדקים אשר נמצאים מתחת לבניין, כי מקומות כאלה אשר ישארו ללא אוורור יגרמו ללחות וימשכו אליהם טרמיטים.
את המשקופים לדלתות יש לקבע על הריצוף וללא מגע בין המשקופים והחול שנמצא מתחת הריצוף.
להימנע מבניית דק עץ אשר נוגע בקרקע, יש להקפיד ולהשאיר מרווח של 40 ס"מ בין העץ והקרקע.

המלצות

מומלץ לייצר חוצצי מתכת אשר יחצצו בין החלק התחתון של המשקוף ובין הריצוף.
עדיף להימנע ממשקופי עץ, ובמקומם להציב משקופים העשויים ממתכת או פלסטיק.
למרות שחלק גדול מהאנשים אוהב את החמימות שעץ משדר,באופן כללי עדיף להימנע משימוש בעץ עבור בניית הבית, ובמקרה הכרחי להשתמש רק בעץ שעבר טיפול מיוחד כנגד טרמיטים.
יש להימנע מהצבת גדרות עץ אל תוך האדמה.
כמו כן מאוד נפוץ להקים דק בחצר , אבל גם דבר זה יכול לגרום לבעיית טרמיטים עתידית, עדיף להימנע מבניית דק, ובמידת האפשר להרחיק את דק העץ 40 סנטימטר מהאדמה.
טיפול מניעתי נגד טרמיטים
הדברה מניעתית כנגד טרמיטים יכולה להיעשות רק כאשר נמצאים בשלבי הבניה של הבית, ואז מרססים ומספיגים את כל החול שמתחת למבנה.
במקרים אחרים, זיהוי בעיית הטרמיטים נעשה בדרך כלל כאשר הנזק כבר נעשה, ולכן מאוחר מידי מכדי למנוע אותו.

טיפול במקום נגוע בטרמיטים ו הדברת טרמיטים

מכיון שהטרמיטים נמצאים בשטח שמתחת לאדמה או לרצפת הבית, ואין לנו אפשרות לדעת איפה הם נמצאים בדיוק, שיטת ההדברה המקובלת היא קדיחה של חורים אל מתחת לריצוף, כדי לשמור על אסתטיות את החורים קודחים על ידי מקדח בקוטר צר, ומיקום החורים אינו במרכז המרצפת, אלא ברובה שבחיבור בין המרצפות.
את החורים האלה קודחים סביב כל הקירות בהיקף הבית, ואל כל חור כזה מזריקים חומר הדברה, כך שבסופו של התהליך נוצרת חגורת הגנה בצורת חומר הדברה, בכל האזור שמתחת לריצוף.
לטרמיטים שהם חרקים חברתיים, ישנה תכונה של ליקוק הדדי, וכך החומר שנדבק אל הטרמיטים מועבר על ידי ליקוק מאחד לשני וכך בעצם משמיד את כל מושבת הטרמיטים.
חומרי ההדברה אשר נמצאים בפיקוח ובאישור המשרד להגנת הסביבה (שהוא הגוף האחראי על מתן רשיונות לחומרי הדברה תברואתיים) הם חומרים מהדור החדש , שהוא דור של חומרי הדברה עם יעילות מירבית כנגד הטרמיטים מצד אחד, ומצד שני בעלי רעילות נמוכה ביותר כלפי בני האדם.
יישום החומרים נעשה על ידי מדביר מוסמך ובפיקוחו.

במידה וישנו חשד לטרמיטים מומלץ לא להתמהמה עם הבדיקה והטיפול ,תוכלו להתקשר אלינו לשם ביצוע בדיקה ו\או הדברה
053-4444560
מיטב הדברות.

תפריט נגישות

Call Now Button